Sari la conținut

CCR a dat undă verde Legii care crește pensiile cu 40%. E puțin probabil însă ca majorarea să aibă loc

CCR a admis cu unanimitate de voturi constituționalitatea Legii care mărește pensiile cu 40%, atacată de Guvernul PNL anul trecut. Cu toate acestea, sunt minime șansele ca majorarea, impusă printr-o modificare făcută de PSD la rectificarea bugetului pe 2020, să aibă loc, în contextul în care Executivul pregătește un nou buget pentru acest an.

Decizia de astăzi a Curții Constituționale nici nu garantează intratea imediată în vigoare a legii PSD, proiectul urmând să fie trimis către promulgare la președintele Klaus Iohannis, care cel mai probabil va retrimite legea spre reexaminare în Parlament, unde va fi respinsă de majoritatea PNL-USR-PLUS-UDMR.

De altfel, poziția Guvernului este clară pe tema creșterii pensiilor, mărite anul trecut cu 14%. În urmă cu o zi, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că acestea vor fi majorate în 2021 cel puțin cu rata inflației, iar astăzi, după decizia CCR, aceasta a afirmat că intrarea în vigoare a legii care crește cu 40% pensiile va depinde de noul Parlament.