Sari la conținut

Ministrul Finanțelor: „Ne propunem ca la sfârşitul lunii să definitivăm bugetul de stat”

Ținta ministerului Finanțelor este ca până la finalul lunii ianuarie să fie definitivat proiectul bugetului de stat pentru anul 2021, potrivit ministrului de Finanțe, Alexandru Nazare, care a subliniat că prioritare sunt investițiile.

Suntem în această procedură de consultare cu toate ministerele, de analiză, şi ne propunem ca la sfârşitul lunii să definitivăm bugetul de stat.
Evident că o primă ţintă o reprezintă investiţiile. În privinţa investiţiilor, această prioritate am avut-o şi în cursul anului trecut. După cum ştiţi, Ministerul Finanţelor are un rol important în privinţa certificării şi a monitorizării fondurilor europene. Îmi propun să consolidăm acest mecanism, să depăşim un pic momentul sau situaţia de certificare şi să ajungem să facem asistenţă şi monitorizare, a declarat Nazare la o conferință de specialitate.

Există un mecanism de monitorizare a execuției marilor proiecte realizate cu fonduri europene, a precizat șeful Finanțelor, însă acesta trebuie consolidat, astfel încât să fie fie crescută absorbția prin proiectele existente și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Vorbesc de proiecte de peste 100 de milioane de lei, dar acest mecanism trebuie consolidat, întâlnirile trebuie să fie regulate şi trebuie să avem grijă, cel puţin pentru acest acest pachet de proiecte foarte important pentru România, ca execuţia să decurgă în cel mai bun mod posibil. Sunt într-un dialog permanent cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu ministrul Fondurilor Europene, cu care am avut o discuţie săptămâna aceasta pe aceste subiecte, şi ne propunem să avem o colaborare foarte strânsă pentru atingerea acestui obiectiv comun: creşterea absorbţiei pe programele existente şi pregătirea evident a PNRR-ului, a adăugat ministrul.

Reamintim că inițial, proiectul de buget pentru anul 2021 ar fi trebuit votat de noul Parlament până la data de 31 decembrie a anului trecut, potrivit declarațiilor fostului premier, Ludovic Orban.

Eu cred că Parlamentul, dacă se mobilizează, poate să dezbată proiectul de buget până la sfârşitul anului astfel încât să nu fim nevoiţi să intrăm în anul viitor fără buget, susținea acesta în septembrie 2020.