Sari la conținut

Plătim scump datoria publică în creștere: În 2021, 2% din PIB se duce doar pe dobânzi și comisioane

În 2021, România va plăti 4 miliarde de euro (echivalentul a 2% din PIB) doar pe dobânzi și comisioane la împrumuturile făcute de guvern în ultimii ani, în condițiile în care țara noastră se află în prezent aproape de un prag critic de îndatorare.

De mai bine de un an, datoria publică a țării noastre crește cu circa 2 miliarde de euro pe lună, ajungând, de la 35% din PIB la finalul lui 2019, la 48% din PIB astăzi – practic, am trecut demult de nivelul de avarie recomandat pentru o economie ca a noastră.

Guvernul nu pare dispus să tempereze însă ritmul îndatorării început încă dinainte de pandemie: Avem în față împrumuturile de 16 miliarde de euro din PNRR, pe care Florin Cîțu vrea să le acceseze integral.

Chiar dacă au costuri mici (mult sub dobânzile uriașe pe care le plătim acum pentru datoria publică), aceste noi împrumuturi ne vor duce la un grad de îndatorare de 55% din PIB. Iar de aici până la pragul de 60% stabilit prin tratatul de la Maastricht nu mai este decât un pas: dincolo de care vor începe tăierile, de 5% pe an. Ne întoarcem, „fantastic”, înapoi în 2009…