Sari la conținut

Ministrul Muncii susține că nu există intenția de a crește vârsta de pensionare sau de a elimina pensionarea anticipată

Nu există, la nivelul Guvernului, intenția de a crește vârsta de pensionare sau de a elimina pensionarea anticipată, a transmis Ministerul Muncii, care precizează că stagiul minim de cotizare actual este de 15 ani, în timp ce stagiul complet, 35 de ani.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării. Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulţi factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum şi diferite variante de lucru. În ceea ce priveşte informaţia lansată în spaţiul public, potrivit căreia «Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani», atragem atenţia că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, nu 25 de ani, şi nu există nicio discuţie care să vizeze majorarea acestuia, potrivit Ministerului Muncii, care califică drept absurdă afirmația privitoare de a majora stagiul minim de cotizare la pensie.

În ce privește pensionarea anticipată, Ministerul Muncii susține că nu există nicio discuție și nicio intenție în acest scop.

Îmbunătăţirea legislaţiei şi finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii ţinând cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeaşi pregătire şi cu aceeaşi vechime să aibă pensii egale, arată MMPS.

Imagine – Facebook/RalucaTurcan.