Guvernul întreabă, FMI răspunde

FMI recomandă, prin două studii cerute de Ministerul Finanțelor, trecerea la impozitare progresivă și alte modificări ale Codului Fiscal. Guvernul va adopta doar o mică parte a recomandărilor.
La cererea Ministerului Finanțelor, experții FMI au pus la dispoziție două rapoarte tehnice care să ajute Guvernul României în privința modificării Codului Fiscal. Opinia experților FMI este că întreg sistemul de taxare a proprietăților trebuie modificat. Motivul dat este că în România, taxele pe proprietate aduc bugetului statului 0,6% din PIB, spre deosebire de media UE de 0,9%. FMI a adăugat că ar trebui să renunțăm la sistemul actual de calcul pe baza valorii impozabile și să trecem la un sistem în care proprietarii își evaluează singuri valoarea imobilului și/ sau a terenului. Potrivit experților, pentru stabilirea valorilor de piață ar fi util un registru național al prețurilor din tranzacțiile imobiliare.
În plus, FMI și-a exprimat poziția și față de impozitarea veniturilor, în cazul cărora a recomandat impozitul progresiv. Perspectiva FMI este că actualele politici ale României, și anume cea mai mică cotă unică din UE, împreună cu cel mai mare nivel al contribuțiilor sociale, rezultă într-un impact negativ asupra pieței muncii.
Doar o parte din aceste recomandări se vor regăsi însă în modificările Codului Fiscal. Pentru stabilirea valorilor imobilelor, de exemplu, se vor utiliza valorile disponibile în studiile de piață administrate de UNNPR. Tot în conformitate cu recomandările FMI, vor crește limitele minime la impozitarea clădirilor, fie ele rezidențiale sau nerezidențiale. Afacerile se vor încadra în categoria microîntreprinderilor până la o cifră de afaceri de maxim 500.000 de euro, cu obligația de a avea cel puțin un angajat și limitarea la 20% a veniturilor obținute din consultanță și management. Nu se va trece, însă, la impozit progresiv, liberalii opunându-se renunțării la cota unică. Conform guvernului, după noile modificări ale Codului Fiscal, taxele și impozitele vor rămâne neschimbate pentru trei ani.
Categorii