Sari la conținut

Crește deficitul comercial al României. A ajuns la 12.7 miliarde de euro


Un comunicat al Institutului Național de Statistică arată că deficitul comercial al țării a crescut cu 3,8 miliarde de euro, sau peste 40% mai mult decât într-o perioadă similară a anului trecut.

Anul trecut, între lunile ianuarie – mai, România înregistrase un deficit comercial de aproape 9 miliarde de euro, potrivit datelor INS. În primele luni ale anului curent, exporturile au crescut cu 23,5%, până la 36,9 miliarde de euro, iar importurile au crescut cu 28,1%, la 49,6 miliarde.

Cele mai mari exporturi ale României în această perioadă au fost mașinile și echipamentele pentru transport (3,17 miliarde de euro), mărfurile manufacturate (1,39 miliarde), respectiv animalele vii (647 milioane).
Cele mai mari importuri au fost tot din categoria mașini și echipamente (3,2 miliarde de euro), produse manufacturate (1,9 miliarde) și combustibili minerali (un miliard de euro).
În luna mai a anului curent, exporturile au atins suma totală de 7,9 miliarde de euro, pe când importurile au însumat 10,7 miliarde, însemnând un deficit de 2,7 miliarde de euro.