Sari la conținut

Inflație de 15%. Cele mai mari și cele mai mici scumpiri

În luna iunie a acestui an, inflația a ajuns la 15%. Din iunie 2021 și până acum, alimentele s-au scumpit, în medie, cu +14,6%, iar mărfurile nealimentare cu +17,9%.

Deși autoritățile au luat măsuri pentru a cultiva scăderea prețurilor mai multor categorii de produse și servicii, gazele îi costă pe cetățeni cu aproape 90% mai mult ca anul trecut, incluzând subvențiile, pe când energia electrică s-a scumpit cu 17%, din nou, incluzând subvențiile. Energia termică îi costă pe români cu 22% mai mult decât anul trecut, pe vremea aceasta.
În cazul alimentelor, uleiul și carnea s-au scumpit cel mai mult, prețul acestora crescând cu aproape 50%, respectiv 10%.

Deși prețul cartofilor a scăzut luna trecută, comparativ cu luna mai, acesta tot depășește prețul de anul trecut cu 42%. Pâinea a înregistrat scumpiri de 24% față de anul trecut, în vreme ce făina și mălaiul au înregistrat scumpiri de 33%.
Prețul ultimelor trei a continuat să crească și luna trecută.
Tot din categoria mărfurilor alimentare, mierea, fructele, atât cele proaspete cât și la conservă și băuturile alcoolice sunt singurele în rândul cărora nu s-au înregistrat scumpiri mai mari de 8% din iunie 2021 până în prezent. Luna trecută, Prețul fructelor proaspete a scăzut cu 2,5 procente și a ajuns, astfel, la mai puțin de două procente peste prețul fructelor proaspete de acum un an.
Țuica și rachiurile s-au scumpit cel mai puțin dintre toate celelalte mărfuri alimentare, față de anul trecut.

Serviciile costă cu +4,8% mai mult față de începutul anului și cu +7,8% față de iunie 2021, scumpirea transportului jucând un rol cheie. Prețurile medii în restaurante și cafenele sunt cu +7,3% mai mari față de începutul anului și cu +10% față de acum un an.
Creșterea medie a prețurilor în ultima lună a fost de +0,8% față de mai, de +10% față de începutul anului, și de +15,1% față de iunie 2021.