Sari la conținut

Fondurile de pensii private, scutite de la plata impozitului pe dividende | IMM-urile românești cotizează conștiincios, ba chiar mai mult la stat de anul viitor

În timp ce IMM-urile din România plătesc impozite pe dividende, chiar majorate de la 5% la 8% începând cu anul viitor, fondurile de pensii private au fost scutite de aceste plăți… cel puțin până acum: Guvernul Ciucă a propus, prin OG 16/2022, eliminarea excepției de la taxarea dividendelor pentru administratorii fondurilor de pensii private, aceștia urmând să plătească la stat 8% din profiturile distribuite acționarilor: practic, o contribuție similară cu cea a firmelor mici și mijlocii din România.

Măsura anunțată de Executiv a stârnit însă numeroase reacții de protest în spațiul public, administratorii fondurilor punând pe masă problema dublei impozitări, „a beneficiilor ce vor fi încasate sub formă de pensii de participanți și beneficiari”. Adică, spun aceștia, tot viitorii pensionari vor avea de pierdut.

Interesant, cei care au grijă de banii de pensie a 7,8 milioane de români nu au spus și că aceștia din urmă deja au pierdut din economiile pentru bătrânețe: numai în prima jumătate a acestui an, pensiile cotizanților la Pilonul II s-au redus cu 7 miliarde de lei, viitorii pensionari pierzând în medie circa 7% din banii economisiți. Asta pe fondul unui randament sub rata inflației în 2021.

Pierderile în lanț nu sunt însă o surpriză, dat fiind portofoliul de investiții al fondurilor de pensii private, care au vărsat masiv bani în titluri de stat (aproximativ 60% din contribuții). Un pariu riscant, după cum arată rezultatele celor mai mari finanțatori ai statului român.

Trebuie spus și că din contribuțiile pe care românii le fac obligatoriu la fondurile de pensii private se plătesc și comisioanele acestora, încasate și în perioade de câștig și în perioade de pierderi. Iar comisioanele nu sunt deloc mici: numai în 2021, 577 milioane de lei au intrat în conturile fondurilor de pensii, care primesc două tipuri de comisioane: unul de administrare și unul aplicat la contribuția lunară a participanților.

Administrarea pensiilor private ale românilor pare o afacere pe cât de profitabilă, pe atât de fără riscuri: comisioanele sunt încasate fie că românii câștigă sau pierd în urma investițiilor făcute și dacă pierderile devin atât de mari iar fondurile nu le pot acoperi, în ultimă instanță contribuțiile sunt garantate prin Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private.

Spre comparație, IMM-urile românești, trecute prin doi ani de pandemie iar acum confruntate cu o inflație galopantă și prețuri uriașe la energie, nu au plasă de siguranță și nu sunt nici beneficiare de excepții de la plata taxelor și impozitelor datorate statului român. Asta deși plătesc salarii pentru mai bine de 60% din salariații din România și susțin jumătate din economie.

Nu în ultimul rând: banii firmelor mici și mijlocii se fac în țară și rămân în țară. Este și cazul profiturilor făcute de fondurile de pensii private, ai căror administratori sunt NN Pensii (Olanda), Allianz Țiriac Pensii Private (Germania & Cipru), Metropolitan Life Pensii (SUA), Aegon Pensii Private (Olanda), BCR Pensii (Austria), Generali Pensii Private (Italia), BRD Pensii (Franța)?

Categorii

Guvernare.net