Sari la conținut

PSD propune creșterea pensiilor și a salariului minim / Pensia minimă, 1.100 lei, salariul minim, 3.000 lei

PSD a anunțat, prin intermediul ministrului Muncii, Marius Budăi, planuri de a crește veniturile românilor. Conform ministrului, un pensionar nu ar mai încasa mai puțin de 1.100 lei, în timp ce salariul minim brut ar putea ajunge la 3.000 de lei pe lună.

Salariul minim brut (în prezent 2.550 lei) ar crește la 3.000 de lei, pe când pensia minimă ar fi cu 100 de lei mai mare, în urma unei majorări de la 1.000 la 1.100 lei.
De asemenea, valoarea punctului de pensie ar crește de la 1.586 lei la 1.745 lei, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, din PSD.

Conform ministrului, din salariul minim majorat la 3.000 de lei, doar primii 2.800 de lei ar fi taxați, în timp ce 200 de lei ar rămâne în continuare neimpozabili, în acord cu decizia de creștere voluntară a salariului minim pe economie cu 200 de lei, adoptată pe 1 iunie 2022 și de care au beneficiat circa 70.000 de contracte de muncă.

Budăi a mai declarat că discuțiile cu Banca Mondială și cu ministerele de resort referitoare la reforma taxării pensiilor speciale se apropie de încheiere.

Suntem pe ultima sută de metri cu discuţiile cu Banca Mondială şi cu ministerele de resort. Tot în prima parte a lunii septembrie o să mai avem, conform memorandumului aprobat în Guvern, cu tot ce înseamnă miniştrii care fac parte şi care au în coordonare indemnizaţii şi pensii stabilite şi plătite în baza unei legi speciale…, a declarat ministrul Muncii.

„Din punctul meu de vedere şi din ceea ce am văzut în practica internaţională şi mai ales studiind legislaţiile din statele membre NATO, pensiile militare nu sunt pensii speciale”, a mai subliniat Budăi, întrebat dacă pensiile militarilor fac parte din categoria pensiilor speciale.

Aceste modificări ar intra în vigoare începând cu anul viitor, dacă vor fi adoptate de coaliția de guvernare. Impactul bugetar ar fi de 11 miliarde lei, conform ministrului Muncii.