Sari la conținut

România e aproape de a cumpăra un sistem de apărare antirachetă Iron Dome. Am fi prima țară europeană care cumpără sistemul

Se prefigurează o achiziție de către România a unui sistem antirachetă Iron Dome, potrivit informațiilor din presa israeliană. Este vorba despre un sistem modern de apărare, al treilea care ar intra în arsenalul defensiv al României după cunoscutul scut antirachetă Aegis Ashore, operațional din 2016, respectiv sistemul Patriot, achiziționat în 2018. România ar fi primul stat european care le deține pe toate trei.

Într-un interviu cu publicația Haaretz, ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD) a evitat subiectul Iron Dome, dar a semnalat în multe alte moduri intenția de a crește nivelul de integrare dintre România și Israel din punct de vedere strategic.

Vrem să aducem în România cunoașterea și inovația tehnologică israeliană. Industria noastră militară e de modă veche. Și am descoperit că Israelul, spre deosebire de alții, e o țară care nu vrea doar să vândă echipamente militare, ci vrea să obțină și licență pentru producția lor în România, iar acest lucru e foarte important pentru noi. Acest lucru ne va permite să exportăm sisteme de armament către NATO, a declarat ministrul român al Apărării.

În martie 2012 a fost raportată o rată de intercepție de 90% de către armata israeliană a rachetelor trimise din Fâșia Gaza. Armata israeliană folosește în principal sistemul Iron Dome.

O baterie Iron Dome costă 150 de milioane de dolari, în timp ce o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari.