Sari la conținut

Moldova vrea să fie mai pregătită de un conflict. România vrea un parteneriat strategic cu Japonia

Dorin Recean, secretarul Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, a declarat că țara sa nu mai poate miza doar pe neutralitate și alte instrumente de politică externă, fiind necesar să-și dezvolte capacitățile de apărare.

Republica Moldova nu se mai poate baza exclusiv pe instrumentele de politică externă, dintre care unul este statutul său neutru, pentru a asigura stabilitatea statului, a declarat Recean, adăugând:

Republica Moldova trebuie să înceapă lucrările pentru creșterea potențialului său de apărare… Autoritățile trebuie să obțină sprijinul conștient al cetățenilor care ar trebui să înțeleagă că este critic pentru supraviețuirea statului.

Coordonarea cu UE și NATO prin intermediul României, singurul stat vecin al Republicii Moldova care face parte din blocul euroatlantic, ar putea reprezenta
un mod sustenabil și realist prin care aceasta ar putea începe un proces de modernizare și consolidare a capacităților sale defensive.

Deși România și Republica Moldova au un parteneriat strategic, acesta cuprinde doar dimensiunile economice și umane, nu și cea a apărării.

Prim-ministrul Ciucă a vorbit, însă, în ultimele săptămâni, despre un parteneriat strategic care include apărarea. Este vorba despre un posibil parteneriat strategic cu Japonia, declarând că România ar fi gata să semneze un acord.

Suntem pregătiți să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat (…) Componenta de securitate și apărare reprezintă unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți. Coordonarea strânsă și permanentă între noi este cu atât mai importantă și necesară în contextul provocărilor strategice cu care ne confruntăm, a declarat prim-ministrul României la Tokyo.