Sari la conținut

Guvernul reglementează piața de energie până în 2025. Producătorii vor vinde la preț reglementat

Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență, să introducă un model de reglementare a pieței de energie electrică. Producătorii vor fi obligați să vândă la un preț reglementat de 450 lei/ megawați pe oră. Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, piața va rămâne reglementată până în 2025.

Mecanismul va intra în vigoare la 1 ianuarie 20223 și presupune achiziția centralizată de energie electrică. Mai exact, va exista un singur achizitor, operatorul pieței centralizate de electricitate (OPCOM). OPCOM va vinde apoi energia către furnizori tot cu prețul de 450 lei/MWh.

E un sistem ingenios, e aplicat în Franța un sistem similar, doar că acolo vorbim doar de energia nucleară (…) Pentru 2023 estimăm că o treime din piața de energie se va găsi în acest sistem. Acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată durata de aplicare a acestui mecanism, a completat ministrul Popescu.

Este important de reținut că mecanismul nu se va aplica și producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, precum energia solară sau cea eoliană.