Sari la conținut

Președintele Iohannis: „Avem nevoie ca întreaga comunitate internaţională să fie unită”

Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un discurs despre importanța unității europene și transatlantice în contextul invaziei Ucrainei de către Federația Rusă, subliniind impactul pe care conflictul l-a avut nu numai asupra Ucrainei și Europei, ci și asupra întregii lumi.

Avem nevoie ca întreaga comunitate internaţională să fie unită, deoarece acest război nu este războiul Europei. Acest război afectează cu certitudine întreaga lume – în planul securităţii alimentare şi energetice, al perturbărilor economice sau împiedicării eforturilor de luptă împotriva schimbărilor climatice. Trebuie să fim conştienţi că, deşi agresiunea Rusiei ne-a unit la nivel european şi transatlantic, aceasta riscă să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională. Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să consolidăm legăturile cu vecinătatea noastră apropiată şi cu Aliaţii noştri, precum şi să ducem mai departe în mod credibil promisiunile de extindere a Uniunii Europene, trebuie să extindem mesajul şi să construim parteneriate şi cu ţări şi regiuni din întreaga lume, a declarat președintele României într-un discurs susținut ca parte a unei vizite oficiale în Lituania.

Iohannis a sugerat că puterii economice de care dispune blocul european ar trebui să i se alăture și alte tipuri de putere, fie acestea și doar politice, pentru ca UE să poată ține sub control tentativele Rusiei de a împinge alte țări către același model nedemocratic, belicos și amenințător aplicat de Kremlin.

Este necesar să identificăm mijloacele prin care putem egala pe scena globală puterea noastră economică, astfel încât să nu asistăm la o derivă geopolitică către discursul Rusiei şi, prin urmare, către autoritarism şi în detrimentul democraţiei. Este clar că maniera în care răspundem la toate aceste provocări va defini modul în care va arăta harta geopolitică în viitor, a completat șeful statului.

Imagine – presidency.ro