Sari la conținut

Întâlnire între președintele României, Klaus Iohannis, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg au deschis reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO. La întâlnire a fost prezent și Mircea Geoană, adjunctul lui Jens Stoltenberg, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, dar și Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA, care a declarat că SUA nu au un aliat mai bun decât România.

Președintele Iohannis a vorbit despre rolul României în NATO, importanța prezenței Alianței în Europa de Est și despre extinderea Alianței.

De la momentul aderării la NATO, România a fost un aliat responsabil și activ, devotat principiilor Alianței. Am fost un contribuitor implicat în misiunile și operațiunile NATO, precum și un promotor și furnizor neclintit de securitate și stabilitate în regiunea noastră, și nu numai (…) în ultimele nouă luni, războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei a avut implicații profunde pentru securitatea europeană și euroatlantică (…) Drept răspuns, Alianța noastră și aliații au adoptat o poziție fermă și unitară. De asemenea, am adoptat decizii istorice pentru consolidarea, fără precedent, a descurajării și apărării noastre, pentru a ajuta Ucraina să se apere și pentru a-i sprijini pe partenerii noștri cei mai vulnerabili să își crească reziliența (…) Doresc să subliniez că este pentru prima dată când Republica Moldova participă la o reuniune ministerială a NATO și suntem bucuroși că această premieră are loc la București (…) România rămâne un susținător puternic al Politicii Ușilor Deschise. Suntem încrezători că Finlanda și Suedia, aflate astăzi ca invitate la masa noastră, vor deveni membre în curând, a declarat șeful statului, Klaus Iohannis.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat încă o dată România de protecția pe care NATO o asigură, menținând, însă, poziția Alianței de a nu fi una dintre părțile beligerante în războiul din Ucraina.

NATO nu este parte a conflictului, dar își menține angajamentul de a susține Ucraina, indiferent cât timp va fie nevoie să o facem. NATO va continua să apere fiecare centimetru al teritoriilor statelor membre ale NATO, a declarat Secretarul General al NATO, în cadrul evenimentului de la București.