Sari la conținut

Noul Guvern, de la demisia fostului premier Ciucă la jurămintele noilor miniștri | Cronologie

Guvernul Ciolacu a depus deja jurământul la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis confirmându-i în funcții pe toți membrii noului Guvern. Astfel, primul Guvern Ciolacu, condus de președintele PSD, a trecut de toate etapele necesare pentru a putea începe să-și exercite puterea.

Luni, 12 iunie, președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a dat demisia din funcția de prim-ministru al României, susținând că negocierile cu sindicatele din Educație ar fi ajuns într-un punct suficient de stabil încât rotativa să poată avea loc.

Au urmat consultările cu președintele Iohannis, care au avut loc marți și în urma cărora șeful statului l-a desemnat pe Marcel Ciolacu să formeze un nou Guvern. Au participat reprezentanți ai PSD, PNL, UDMR, USR și AUR. De notat este că cei din UDMR au intrat separat în sesiunea de consultări, primul semn clar al ieșirii partidului minoritar din Coaliție.

Negocierile partidelor majoritare ale Coaliției cu UDMR au ținut până miercuri, deși era limpede încă de marți seară că UDMR nu-și mai găsea locul în viitorul Guvern. Liderii UDMR au declarat că ar fi fost „împinși” de la guvernare, deși negocierile au inclus mai multe oferte din partea PSD și PNL.

Miercuri, 14 iunie, au avut loc audierile candidaților propuși pentru a ocupa funcțiile de miniștri. Comisiile parlamentare au dat aviz pozitiv tuturor candidaților, iar audierile s-au încheiat în prima zi.

Pe 15 iunie, joi, Parlamentul întrunit într-o ședință comună a Senatului și a Camerei Deputaților a acordat votul de încredere noului Guvern, care a fost învestit mulțumită celor 290 de voturi „pentru” din totalul de 385. 95 de parlamentari au votat „contra”, iar cei din UDMR au refuzat să voteze. Nu a fost înregistrată nicio abținere, însă 54 de parlamentari au fost absenți.

Astfel, tot joi, membrii Guvernului Ciolacu, format exclusiv din membri PSD și PNL, au depus jurământul la Palatul Cotroceni, iar procesul rotativei guvernamentale s-a încheiat.

Marcel Ciolacu are în față aproximativ un an și jumătate pentru a-și exercita atribuțiile ca premier, înainte de încheierea actualei legislaturi. Alegerile parlamentare vor avea loc anul viitor.