Sari la conținut

Ce spun miniștrii Sănătății și Educației despre testarea antidrog în școli

Ministrul Educației, Ligia Deca și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au exclus ideea testării antidrog în școli.

Precizările miniștrilor au venit în urma declarației ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, care a sugerat, referitor la tragedia de la 2 Mai, că ar fi luată în calcul un scenariu în care elevii să fie supuși testării antidrog în masă.

În primul rând, trebuie să spunem un lucru care trebuie transmis tuturor: noi excludem testarea de masă a tuturor elevilor. Acest lucru iese din discuţie din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că şi din punctul de vedere al celorlalţi colegi. Testarea trebuie să fie făcută ţintit şi numai cu acordul părinţilor, dacă există cazuri de suspiciune şi care pot conduce la îmbunătăţirea stării de sănătate prin consiliere psihologică, prin programe împotriva adicţiei pentru copiii sau adolescenţii care au consumat droguri. E clar că această testare trebuie să ţină cont de două principii: cel al nediscriminării şi cel al evitării stigmatizării pentru că, de asemenea, aceste lucruri sunt importante. Nu trebuie să facem testare de dragul testării, ci doar în interesul sănătăţii copilului, a explicat ministrul Sănătății.

Colega de coaliție a acestuia, Ligia Deca a atins, în mare măsură, aceleași puncte, subliniind, însă, că se lucrează la un plan al cărui țel principal este prevenția, urmând ca mai târziu să fie acoperite și costurile unei eventuale testări.

În acest moment nu avem niciun plan să facem teste antidrog în școli. Avem însă un plan comun de acțiune, o serie de ministere au semnat chiar zilele trecute un astfel de plan și acolo există angajamentul că vom lucra la un cadru legal pentru a putea face prevenție în școli și un plan național prin care să acoperim costurile de testare dacă părinții sunt de acord cu asta și dacă sunt semne că există probleme în acest sens la adolescent, a declarat ministra Educației.

Imagine – Facebook/Ministerul Sănătăţii – România.