Lipsa reformelor în asistenţa medicală primară poate avea consecinţe grave pentru populaţie
Îngrijorată de lipsa reformelor în sistemul de sănătate, în special în sectorul Asistenţei Medicale Primare, deputatul Antoneta Ioniţă s-a adresat ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Aceasta a solicitat precizări clare cu privire la intenţiile Guvernului în această direcţie. Deputatul liberal brăilean, de profesie medic, consideră că actualul Guvern a făcut mult prea puţin pentru medicii de familie, în condiţiile în care acesta este un sector descoperit, mai ales în mediul rural, acolo unde trăieşte circa 43% din populaţie.
”Medicina primară trebuie susţinută, pentru că reprezintă baza sistemului de sănătate, consideră Antoneta Ioniţă. Este adevărat că anumite categorii de medici au beneficiat de creşteri salariale, însă personalul medical din asistenţa medicală primară a fost ocolit de această măsură, în condiţiile în care în acest sector se asigură peste 80% din serviciile medicale din sistem şi reprezintă segmentul din sănătate cel mai apropiat de pacient”.
Antoneta Ioniţă consideră că măsura neimpozitării veniturilor medicilor, propusă în programul de guvernare al PSD, ar trebui extinsă, obligatoriu, şi la medicii de familie. De asemenea, Antoneta Ioniţă i-a reamintit ministrului Finanţelor Publice că poate acorda facilităţi fiscale sub forma de credite avantajoase, de tipul ”primul praxis”, pentru dotarea cabinetului medical, o altă măsură care ar încuraja tinerii să se specializeze în medicina de familie şi astfel să fie motivaţi să practice această meserie şi în mediul rural.
”Există pârghii pe care Guvernul le poate folosi pentru încurajarea şi stimularea acestui sector, a mai precizat Antoneta Ioniţă, important este să existe interes şi preocupare. De exemplu, un procent din taxa pe viciu, instituită în 2006, ar putea merge către programele de prevenţie derulate prin medicii de familie. Din păcate, sumele colectate din această taxă nu mai sunt folosite de mult în scopul pentru care au fost destinate iniţial”.
Deputatul liberal a mai precizat că insuficienţa reformelor în sistemul sanitar primar poate conduce la consecinţe dintre cele mai grave, cum ar fi un grad de îmbolnăvire al populaţiei din ce în ce mai mare, dar şi îmbătrânirea prematură.
sursă: cdep.ro