Sari la conținut

Procedura achitării amenzilor contravenţionale a fost simplificată

busy traffic

Odată cu intrarea în vigoare a Legii privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, votată în această săptămână în Camera Deputaţilor, ca for decizional, conducătorii auto vor putea să achite amenzile contravenţionale primite, în cuantum de jumătate din minimul amenzii, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

Este o măsură extrem de importantă în beneficiul contribuabilului, deoarece până acum termenul de plată pentru jumătate din minimul amenzii era de doar 48 de ore.
De asemenea, potrivit actului normativ, se va uşura achitarea amenzilor contravenţionale, prin înfiinţarea unui cont unic de plată deschis la Trezoreria Statului, destinat exclusiv încasării acestor amenzi. Astfel, achitarea amenzilor contravenţionale se va putea face la orice unitate a Trezoreriei, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau sediul persoanei juridice.
Conform acestei legi, votate cu aportul decisiv al Grupului parlamentar PSD, „lipsa menţiunilor privind numele şi prenumele agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator, atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu, de către instanţa de judecată”.
În aceeaşi idee de a veni în sprijinul cetăţenilor, prin legea amintită se instituie titlul de creanţă electronic care va cuprinde setul de date preluate din procesul-verbal de contravenţie înmânat sau comunicat conducătorului auto, ce vor fi introduse în sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronic. Aceste modificări constituie exemple concrete de debirocratizare a procedurii de achitare a amenzilor contravenţionale, fapt ce va avea un efect benefic pentru fiecare cetăţean.
sursă: cdep.ro

Categorii

PSD, Social

Etichete