Sari la conținut

Reuniunea Uniunii Interparlamentare – a 62-a Sesiune a Comisiei ONU pentru Statutul Femeilor

În perioada 13 – 14 martie 2018, au avut loc reuniunea Uniunii Interparlamentare din marja celei de-a 62-a Sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeilor și evenimentele asociate.

Camera Deputaților a fost reprezentată de doamnele deputat Mirela Furtună, vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și secretar al Comisiei pentru politică externă, și Steluţa-Gustica Cătăniciu, vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi.

Tema sesiunii din acest an a fost ”Provocări și oportunități pentru realizarea egalității de gen și emanciparea femeilor și fetelor din mediul rural”.

În sesiunea de deschidere au intervenit președintele UIP, doamna Gabriela Cuevas Baron și directorul Diviziei de politici din cadrul UN Women, doamna Purna Sen.

Lucrările s-au desfășurat în cadrul a trei sesiuni de lucru care au reunit parlamentari, oficiali ONU, reprezentanți guvernamentali, ai societății civile și ONG-urilor precum și experți în materie.

Participanții au avut ocazia să dezbată modalități de prevenire a abandonului școlar al fetelor din mediul rural și cum pot interveni parlamentele în acest sens; facilitarea accesului la sănătate pentru toate femeile și fetele; bune practici pentru a asigura protecția socială a femeilor din mediul rural precum și pentru creșterea gradului de implicare a acestora în procesele de luare a deciziilor; amenințările schimbărilor climatice, dezastrelor naționale, degradarea solului la adresa femeilor și fetelor din mediul rural; .

În data de 14 martie, doamnele deputat au participat la două dezbateri tematice cu titlul
”Violența împotriva femeilor în politică” și ”Cotele de gen și cotele privind tinerii”, în cadrul cărora au fost prezentate soluții la nivel global, regional și național prin care instituțiile politice pot schimba cultura tăcerii și a impunității în ceea ce privește sexismul, hărțuirea sexuală și alte forme de violență împotriva femeilor în politică, efectele avute de implementarea concomitentă a cotelor de tineret și de gen, precum și care sunt necesitățile pentru a spori participarea tinerelor femei în parlament și în politică.

sursă: cdep.ro