Sari la conținut

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu omologul leton, Edgars Rinkēvičs

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 5 iulie 2018, consultări cu omologul din Republica Letonia, Edgars Rinkēvičs, aflat în vizită la București.

Șeful diplomației române a arătat apreciere pentru relațiile bilaterale foarte bune între România și Republica Letonia, fundamentate pe un dialog constant și pe interese comune legate de evoluția proiectului european și asigurarea securității în special pe flancul estic al NATO.

Înalții oficiali au apreciat faptul că vizita, organizată în anul în care ambele țări celebrează Centenarul, constituie un bun prilej de analiză a perspectivelor de aprofundare a cooperării bilaterale și a modalităților de coordonare în cadrul Uniunii Europene și al organizațiilor internaționale.

Cei doi miniștri au analizat stadiul cooperării economice, părțile exprimând deschidere pentru stimularea schimburilor comerciale și pentru atragerea reciprocă de investitori. Partea română a propus dinamizarea cooperării sectoriale în domenii precum tehnologiile de ultimă generație, apărare, agricultură, cercetare și inovare.

Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu a adresat mulțumiri Letoniei pentru sprijinul acordat în două domenii prioritare ale politicii externe a României: candidatura la OCDE și gestionarea Președinției Consiliului Uniunii Europene. A precizat că, pe durata Președinției Consiliului UE, unul din principalele mesaje va fi sublinierea importanței unității, solidarității și creșterii nivelului de convergență în cadrul UE.

Din discuții a reieșit interesul comun pentru promovarea Politicii de Vecinătate și pentru susținerea orientării europene a statelor Parteneriatului Estic, în interesul unei vecinătăți stabile, democratice și prospere. Din schimbul de vederi a mai rezultat că negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual sunt de interes deosebit atât pentru România, cât și pentru Republica Letonia, în special sub aspectul politicii de coeziune.

În ceea ce privește agenda de securitate, ambii demnitari s-au arătat interesați de consolidarea flancului estic al NATO și au subliniat importanța unei relații transatlantice solide. A avut loc, în context, un schimb de vederi privind așteptările celor două țări de la Summit-ul NATO care se va desfășura săptămâna viitoare la Bruxelles.

Cei doi miniștri au participat și la lansarea volumului „Istoria Letoniei”, publicat de Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice.

sursă: mae.gov.ro