Sari la conținut

Extinderea funcționalităților platformei Ghiseul.ro în aplicația de Internet Banking

Ghiseul.ro, una dintre platformele online prin care cetățenii pot plăti taxele, impozitele locale și centrale și amenzile, răspunde nevoilor actuale resimţite de români.

Acest proiect realizat de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), prin Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), şi Asociaţia de Plăţi Electronice din Romania (APERO), a înregistrat astăzi un pas important, prin testarea funcționalităților Ghiseul.ro în aplicația de internet banking, dezvoltată de Piraeus Bank, instituţie bancară ce şi-a manifestat disponibilitatea de a crea un program pilot în acest context.

„Sunt în momentul de faţă două categorii de beneficiari ai sistemului Ghiseu.ro, fiind vorba despre persoanele fizice şi despre cei care au înfiinţate PFA-uri, aceştia având posibilitatea de a-şi plăti taxele cu cardul bancar prin intermediul aplicaţiei. Raportându-ne la faptul că, încă de la preluarea mandatului, facem eforturi pentru implementarea conceptului de digitalizare, am luat decizia de a introduce o nouă metodă de plată a taxelor şi impozitelor prin integrarea Ghiseul.ro cu aplicațiile de internet banking. Vorbim practic de o măsură ce era aşteptată de către cetăţeni, fiind apreciată ca o iniţiativă importantă în simplificarea accesului oamenilor la serviciile publice oferite de autoritățile centrale şi locale, trecându-se astfel într-o etapă de debirocratizare a administraţiei și de guvernare electronică”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Prezent la această întrevedere, Liviu Stoica, preşedintele Agenţiei pentru Agenda Digitală a României a precizat că „obiectivul acestui demers este mai larg și se referă la interconectarea platformei Ghiseul.ro cu platformele de internet banking şi ale furnizorilor de servicii de plăţi electronice, în scopul comunicării către un număr cât mai mare de cetăţeni a informaţiilor despre taxele şi impozitele pe care aceştia le datorează către bugetul central şi către bugetele locale”.

„Acest program pilot a trecut cu succes testele tehnice urmând a fi lansat în producţie, în beneficiul utilizatorilor platformei de internet Banking de la Piraeus Bank în următoarele săptămâni, după ce toate formalităţile juridice vor fi finalizate. Mai mult, APERO va face demersurile necesare pentru promovarea acestei iniţiative în rândul tuturor unităţilor bancare, astfel încât actualul proiect pilot să fie implementat şi de alte bănci”, a declarat George Anghel, directorul executiv al Asociaţiei de Plăţi Electronice din Romania.

Modalitatea de plată va fi prin virament bancar direct în contul instituţiei publice beneficiare, din Trezoreria Statului.

„Comisioanele bancare atât pentru clienţii Piraeus Bank România, cât şi pentru instituţiile publice din Ghiseul.ro care vor utiliza acest serviciu, vor fi zero”, a declarat Mădălina Teodorescu, vicepreședintele Piraeus Bank România.

sursă: comunicatii.gov.ro