Sari la conținut

România va găzdui, alături de Austria, Secretariatul Strategiei UE a Regiunii Dunării

Secretariatul SUERD se reînființează și va fi asigurat de către România și Austria, în calitate de state co-inițiatoare ale Strategiei Dunării. Decizia a fost luată în unanimitate la reuniunea comună a Comitetului de Monitorizare a Programului Transnațional Dunărea și a coordonatorilor naționali din statele membre ale Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

România și Austria au realizat un parteneriat pentru găzduirea Secretariatului pentru o durată de 3 ani. Astfel, începând septembrie 2018, la București și Viena vor fi deschise două birouri ale acestei structuri, găzduite de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și de Primăria Viena. Bugetul propus al proiectului este de aprox. 3,9 milioane de euro, iar România beneficiază de 1,4 milioane euro.

SUERD reprezintă, pentru România, unul dintre cele mai valoroase și puternice angajamente politice asumate în ultimul deceniu. Operaționalizarea Secretariatului Strategiei, cu sprijinul Programului Transnațional Dunărea și al Comisiei Europene, va permite consolidarea parteneriatelor între actorii SUERD. Secretariatul SUERD va susține viitoarele președinții SUERD în procesul de revizuire și implementare a Planului de Acțiune al Strategiei pentru următoarea decadă. În colaborare cu Secretariatul, viitoarea Președinție SUERD a României va promova transpunerea în practică a proiectelor strategice comune între statele membre și va urmări realizarea obiectivelor stabilite pentru valorificarea potențialului Dunării, asigurarea dezvoltării economice și a coeziunii teritoriale în această macroregiune.

SUERD este una dintre cele patru strategii macroregionale ale UE, inițiată și promovată cu succes de România și Austria în anul 2008 și andosată de Consiliul European în anul 2011. SUERD este un proiect politic de mare vizibilitate, reprezentând prima initiațivă de amploare a României după aderarea la Uniunea Europeană.

Mandatul României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, este o reală oportunitate pentru a promova acest important cadru de cooperare macro-regională pe agenda Uniunii Europene și pentru a asigura alocările financiare necesare priorităților propuse de țările noastre atât pentru SUERD, cât și pentru celelalte trei strategii macro-regionale.

sursă: mdrap.ro