Sari la conținut

Gabriela Crețu, la dezbaterea “The Road to Sibiu, from Sofia, via Vienna”

Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, a participat la dezbaterea “The Road to Sibiu, from Sofia, via Vienna” organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România, unde a prezentat dimensiunea parlamentară a deținerii Președinției Consiliului UE de către țara noastră.

Senatorul a atras atenția că Președinția nu trebuie să fie un proiect de țară, exprimându-și speranța că “deținând Președinția Consiliului UE vom renunța cu toții la povestea că tot ce este bun vine de la Guvern, tot ce este rău vine de la Bruxelles. Acum nu vom mai putea invoca Bruxelles-ul ca rău, atât timp cât chiar noi vom fi el, cu ghilimelele de rigoare. În plus, sper ca europarlamentarele de anul viitor să se focuseze pe teme comune europene mai mult decât de obicei, să nu rămânem cantonați în probleme interne, ci să promovăm temele care ne unesc în conturarea viitorului Europei.”

La final, Gabriela Crețu a subliniat importanța definirii viitorului Europei.

Dacă Președinția Consiliului UE nu este un proiect de țară, viitorul Europei este, pentru că, în funcție de el, România își poate defini propriul său viitor. Pentru asta avem nevoie de o diagnoză excelentă în care să nu ne lăsăm amăgiți de teme de suprafață. La ora actuală, Europa trebuie să rezolve problema inegalităților în creștere atât între statele membre, cât și în interiorul acestora, să rezolve problema sistemului monetar și să definitiveze CFM cât mai repede. În plus, a 4-a revoluție tehnologică deja a început, creând probleme pe piața muncii, necesitând politici sociale și educaționale noi.

sursă: senat.ro