Sari la conținut

Unde au dispărut şi ce vor face din toamnă 80.000 tineri între 15-19 ani?

În această vară, din cei 171.000 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a, doar 83,5%, respectiv 142.847 elevi s-au prezentat la examenul de Evaluare Naţională. Aproape 17%, circa 29.000 de elevi, n-au considerat că sunt capabili să ia examenul, deşi nu contează media, deoarece toţi dispun de un loc la liceu sau la o şcoală profesională.

Dintre cei prezentaţi la examen, 104.972 de candidaţi, adică 73,5%, au obţinut medii mai mari sau egale cu 5. Raportaţi însă la cei 171.000 elevi existenţi în clasa a VIII-a, înseamnă că aproape 40% nu au fost în stare să ia note de trecere, demonstrând lipsa de eficacitate şi de performanţă a învăţământului românesc, care totuşi, consumă resurse serioase. La nivelul unui judeţ, asta înseamnă că aproape jumătate din clasele de liceu vor fi formate din elevi care au intrat cu medie sub 5. Dintre acestea, aproximativ o treime aparţin filierei teoretice.

Analizând situaţiile prezentate de Ministerul Educaţiei Naţionale, respectiv de Inspectoratele şcolare judeţene, se observă că, în continuare, absolvenţii de gimnaziu se îndreaptă spre profilul umanist, acolo unde matematica nu este probă de bacalaureat. Sunt o mulţime de familii cu venituri mici, din mediul rural, care vor face eforturi mari să-şi trimită copiii la liceu timp de 4 ani, dar foarte mulţi nu-şi vor lua bacul şi nici nu vor învăţa o meserie.

Foarte mulţi elevi se pierd pe drum, abandonează şcoala, asta în condiţiile în care legea prevede amendarea părinţilor care nu-şi trimit copiii la şcoală, pentru finalizarea învăţământului obligatoriu. Din cauza finanţării pe elev a învăţământului, există cazuri în care absenţii nu sunt totdeauna înregistraţi, iar în situaţii grave elevii se declară repetenţi pentru că nu pot fi exmatriculaţi.

În acest an, rata de promovare a bacalaureatului a fost de 69,7%. La examene s-au înscris 136.866 de candidaţi, s-au prezentat 123.619 candidaţi, şi au promovat 86.162. 13.247 elevi nu s-au prezentat, 37.460 elevi s-au prezentat dar nu au luat examenul, 117 elevi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. În total, 50.824 de elevi au absolvit liceul dar nu au luat bacalaureatul, dintr-un motiv sau altul. Probabil că mare parte dintre aceştia sunt cei care în urmă cu patru ani au intrat cu o medie de sub 5 la un liceu teoretic. Alţii, la fel, la un liceu tehnologic.

Aproape 80.000 de tineri între 15-19 ani riscă să îngroaşe rândurile celor care nu se regăsesc nici în şcoală, nici în câmpul muncii, adăugându-se la sutele de mii, înregistraţi în anii trecuţi.

Partidul Naţional Liberal militează pentru o educaţie de calitate, care pune accent pe formarea caracterului şi responsabilităţii, pe pregătirea fiecărui tânăr. Ne dorim tineri pregătiţi pentru o viaţă autonomă, ca urmare a unei educaţii care să le fructifice potenţialul şi să-i facă competitivi. De aceea, propunem următoarele soluţii:

 • orientarea în carieră în gimnaziu, creşterea numărului de consilieri şcolari;
 • prezentarea unor trasee educaţionale diverse, potrivite pentru fiecare;
 • creşterea bugetului alocat învăţământului;
 • intrarea la liceu să fie posibilă doar cu o medie peste 5 la evaluarea naţională;
 • internat cu cazare şi masă gratuite pentru elevii din mediul rural înscrişi în învăţământul profesional;
 • promovarea intensivă a învăţământului profesional clasic şi dual;
 • mai multă autonomie locală şi consultare între şcoală, administraţia locală şi mediul de afaceri, în a decide specializările, reţeaua şcolară, planul de şcolarizare;
 • planul de şcolarizare să cuprindă mai puţine clase de liceu teoretic şi mai multe de învăţământ profesional şi tehnic;
  introducerea bacalaureatului diferenţiat;
 • cadre specializate, motivate inclusiv financiar, pregătite continuu, în funcţie de performanţele monitorizate şi evaluate realist periodic;
 • facilităţi fiscale pentru agenţii economici parteneri în învăţământul dual;
 • conectarea bazelor de date ale şcolilor cu REVISAL, pentru urmărirea parcursului educaţional al tinerilor, în vederea adoptării de măsuri bazate pe analiza datelor concrete.

Să ne pese de fiecare copil, pentru că orice destin ratat afectează societatea noastră şi viitorul ţării, mai ales în condiţiile crizei demografice de astăzi. Copiii nu sunt doar numere, care aduc bani şi ţin şcolile în viaţă! Trebuie să analizăm aceste rezultate, să luăm măsuri, să schimbăm situaţia pentru ca investiţia în învăţământ să fie eficientă!

sursă: cdep.ro

Categorii

PNL, Social

Etichete