România a prezentat la ONU Raportul Național pentru implementarea Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă
Delegația României la reuniunea Forumului Politic de Nivel Înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF) a prezentat Raportul Național Voluntar pentru implementarea Agendei 2030 privind Dezvoltarea Durabilă, care a fost elaborat în cadrul Comitetului Interministerial pentru coordonarea integrării domeniului protecției mediului în politicile și strategiile sectoriale la nivel național.
Guvernul României și-a asumat implementarea la nivel național a Agendei 2030 și a celor 17 Obiective de dezvoltare durabilă. Pentru țara noastră, această asumare reprezintă o adevărată șansă, pentru că ea este, de fapt, începutul transformării societății noastre într-una cu adevărat sustenabilă și modernă. Așadar, acest proces de raportare a fost și pentru noi un exercițiu foarte bun. Ne aflăm pe drumul cel bun și știm unde mai avem de lucrat pentru a crea politici publice dedicate implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, a declarat ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu.
Procesul de adaptare a Agendei 2030 la particularitățile României se face prin revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă. Strategia revizuită își propune să fie inovatoare și intuitivă, nu doar propunând politici care să contribuie la realizarea unui viitor mai durabil, ci și adăugând o componentă durabilă altor strategii implicate direct sau indirect în îndeplinirea obiectivelor.
În cadrul aceluiași eveniment, Laszlo BORBELY, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, a prezentat stadiul revizuirii Strategiei de dezvoltare durabilă, declarând că România, în ultimii ani, a devenit un centru regional în ceea ce privește abordarea implementării Agendei 2030.
Am finalizat consultările publice privind revizuirea Strategiei. Trebuie să ieșim din birou, am pornit o mișcare în societate pentru a asigura un viitor mai bun generațiilor viitoare. Avem proiectul revizuit în fază finală. Implementarea Agendei 2030 este o prioritate pentru România. Departamentul pentru dezvoltare durabilă va monitoriza implementarea – a declarat László Borbély.
În plan european, în cadrul procesului de pregătire pentru exercitarea funcției de Președinte al Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, România a propus ca implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă să fie prioritate pe agenda politică a Uniunii Europene.
sursă: mmediu.gov.ro