Sari la conținut

Propunere de lege pentru persoane fără adăpost şi tineri post-instituţionalizaţi

Deputatul neafiliat Gabriela Podaşcă a depus în Parlament o propunere legislativă pentru facilitarea obţinerii cărţilor de identitate de către persoanele fără adăpost sau de către tinerii post-instituţionalizaţi.

Iniţiativa legislativă va aduce modificări la OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată.

Statul român ignoră cu bună ştiinţă dreptul la identitate şi la o existenţă minimală pentru mai mult de 160 de mii de persoane. Sunt acei oameni invizibili, pe care actuala legislaţie deficitară şi inadecvată îi obligă să trăiască într-un cerc vicios, în care lipsa unei locuinţe le limitează drastic posibilitatea de a avea o carte de identitate şi, mai departe, o viaţă normală. Vreau să rezolvăm aceste probleme şi să le dăm cu adevărat şansa acestor oameni să se integreze în societate, a declarat Gabriela Podaşcă.

Astfel, condiţionarea eliberării unui act de identitate de un domiciliu stabil ar putea fi rezolvată prin creşterea rolului pe care serviciile publice de asistenţă socială îl au, prin introducerea posibilităţii acestora de a solicita eliberarea cărţii de identitate în numele persoanei care are nevoie de ea sau de a lua în evidenţă la adresa instituţiei pe cei care sunt localizaţi în aria acesteia.

De asemenea, modificările legislative vizează şi stimularea implicării organizaţiilor nonprofit în acest proces, prin introducerea posibilităţii ca asociaţiile care sunt furnizorii de servicii sociale acreditaţi conform legii să poată înscrie persoane fără adăpost la domiciliul sau reşedinţa organizaţiei.

Sunt măsuri care fluidizează procesul de identificare a persoanelor care sunt în imposibilitatea de a se descurca singure şi de a le soluţiona mult mai rapid problema obţinerii unui document de identitate. În acelaşi scop, am propus ca generarea de CNP-uri suplimentare să se poată realiza şi la solicitarea serviciilor publice de asistenţă socială, a spus Gabriela Podaşcă.

O altă prevedere se referă la extinderea valabilităţii cărţii de identitate provizorii la minimum doi ani, faţă de un singur an aşa cum este în prezent.

Aceşti oameni au nevoie de sprijin şi de un timp rezonabil la dispoziţie pentru a-şi rezolva problemele locative, pentru că altfel riscă să îşi piardă pe termen lung posibilitatea de a avea o carte de identitate. Iar în lipsa unui buletin, ştim foarte bine că nu se pot angaja, nu pot beneficia de asistenţă socială sau medicală. Sunt lucruri minime de care persoanele vulnerabile au atâta nevoie în lupta lor pentru a duce o viaţă normală. Le mulţumesc pentru munca depusă până acum Asociaţiei Young Initiative şi Asociaţiei Carusel, precum şi pentru colaborarea pe această iniţiativă legislativă, care fără ei nu ar fi fost posibilă, a afirmat Gabriela Podaşcă.