Sari la conținut

Miniștri de Externe ai României, Poloniei și Lituaniei: UE și UK trebuie să coopereze pe tema securității Europei post-Brexit

Teodor Meleșcanu a semnat o declarație comună împreună cu miniștrii de externe ai Poloniei și Lituaniei privind provocările post-Brexit pe care le vor întâmpina atât Uniunea Europeană, cât și Marea Britanie, care va părăsi familia UE în primăvara anului viitor. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui divorț deloc ușor este, în opinia miniștrilor, politica externă a Europei post-Brexit, care trebuie tratată separat în acordul de ieșire din UE.

Potrivit documentului, Marea Britanie, membră a Consiliului de Securitate al ONU, are capacitatea de a asigura aproximativ 25% din infrastructura de apărare europeană. Fără aceasta, se adaugă, poziția Uniunii Europene pe scena globală poate slăbi, făcând-o mai vulnerabilă la amenințări externe.

Cooperarea post-Brexit va fi vitală, în special în zona estică și sudică a Uniunii Europene, în Balcanii de Vest și în menținerea unei politici comune privitoare la Rusia.

Miniștrii arată că este în interesul Uniunii Europene să implice Londra în politica de securitate și apărare a UE, ”cât mai mult posibil”, găsirea unei soluții de strânsă colaborare fiind necesară în contextul situației geopolitice și al amenințărilor de securitate globale din prezent.

Uniunea Europeană nu va găsi un partener mai apropiat ca Londra. Împărtășim valori și o serie de interese comune. Suntem aliați naturali. Avem nevoie unii de alții în fața provocărilor în continuă creștere, pentru a apăra ordinea globală bazată pe reguli și pentru a asigura un viitor mai bun generațiilor care vor veni.

Aflat la Salzburg la reuniunea informală a Consiliului European, Klaus Iohannis a spus că, deși este o scrisoare a miniștrilor, nu a țărilor, aceasta reflectă poziția României.

Categorii

Ştiri

Etichete