26 septembrie: Opoziția vrea să schimbe regulamentul Camerei Deputaților – ALDE, opinie diferită de PSD pe referendum și lobby
Opoziția (PNL, USR, PMP și deputați neafiliați Pro România) a depus un proiect legislativ de modificare a regulamentului Camerei Deputaților, prin care președintele acesteia să poată fi revocat în urma propunerii venite din partea unei treimi din numărul deputaților. Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, propunerea de revocare poate fi propusă sau cerută de: 1) Grupul parlamentar care l-a propus. 2) Majoritatea deputaților, atunci când se schimbă majoritatea politică a Camerei. 3) De minimum 1/3 din deputați, dacă președintele încalcă prevederile Constituției sau dacă ”încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor sau ale Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului”.
Încă o zi, încă 3 moțiuni simple din partea Partidului Național Liberal – de această dată, împotriva miniștrilor Eugen Teodorovici (Finanțe), Dănuț Andrușcă (Economie) și Lucian Șova (Transporturi). De precizat, moțiunile simple depuse până acum de PNL au fost respinse; partidul pare să le prefere însă – poate în exercițiul unei moțiuni de cenzură, solicitate repetat de fostul președinte Traian Băsescu, ce acuză Opoziția de… mimarea opoziției.
ALDE s-a distanțat azi de partenerii de coaliție pe două subiecte de actualitate: campania pentru referendum, în care ALDE nu va fi implicat și legea lobby-ului, pentru care partidul a depus un proiect propriu – în Parlament.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că deși protocolul de colaborare parlamentară cu PSD este în vigoare, nicio altă temă nu va mai fi deschisă de către formațiunea maghiară până la soluționarea problemei privind predarea limbii și literaturii române ”de profesori cu studii superioare de specialitate” în învățământul primar, la clasele cu predare în limba maternă. Un mod neprofesionist de predare, potrivit opiniei liderului UDMR, care a fost reglementat într-un articol din Ordonanța 9 adoptată la finalul lunii august.
Curtea Constituțională a amânat dezbaterea pe sesizările de neconstituționalitate înaintate de președintele Klaus Iohannis la modificările aduse statutului aleșilor locali, statutului deputaților și senatorilor, dar și la cele privind legea pentru noul Cod Rutier și legea conflictului de interese.