Sari la conținut

27 septembrie: ALDE și PSD vor parteneriat civil – Ministrul Educației a demisionat – OUG pe insolvență, adoptată

Cuplul format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de viață de familie și a celei de viață privată, precizează judecătorii de la Curtea Constituțională a României în motivarea hotărârii prin care dreptul de liberă circulație și ședere al cuplurilor homosexuale căsătorite trebuie recunoscut de statul român.

Cu numai câteva zile înainte de Referendumul pentru familie, Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a declarat că partidul său are în vedere un proiect de lege privind parteneriatul civil, menționând că și PSD dorește să lucreze la un proiect similar. Anterior, acesta a spus că ALDE nu se va implica în campania pentru referendum, iar Liviu Dragnea, la rândul său, a declarat că nici Partidul Social Democrat nu face campanie pentru referendum, ci acțiuni de informare.

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a abrogat articolul din Ordonanța 9 ce a deranjat partidul UDMR, privind predarea limbii și literaturii române la clasele cu predare în limbă maternă. În aceeași zi, Valentin Popa, Ministrul Educației, și-a prezentat demisia. “Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România”, a spus fostul ministru al Educației.

Ordonanța de Urgență ce aduce schimbări cadrului legal privind insolvența a fost adoptată de Guvern pentru a eficientiza procedura insolvenței, potrivit prim-ministrului Viorica Dăncilă. Măsurile adoptate azi vor avea ca efecte: îmbunătățirea recuperării creanțelor de la debitori aflați în procedura de insolvență; îmbunătățirea mediului concurențial, prin stoparea insolvențelor repetate cu scopul sustragerii de la plata impozitelor și taxelor; îmbunătățirea mediului de afaceri, prin evitarea declanșării unor proceduri de insolvență abuzive pentru a evita plata de creanțe; creșterea gradului de redresare a societăților aflate în insolvență, prin măsuri suplimentare de salvare a acestora.

Varujan Vosganian, vicepreședinte ALDE, a declarat azi că legea offshore nu trebuie să acorde tratament special pentru investițiile în exploatările de gaze din Marea Neagră, ci să se conformeze legii petrolului în privința perioadei în care prevederile fiscale rămân nemodificate și în aspectul plafonului de deductibilitate fiscală – acesta din urmă rămâne la ”60% din limita veniturilor suplimentare, aşa cum se prevede în anexă. Evaluările noastre arată că în această formulă statul român câştigă mai mult de jumătate din ceea ce se obţine câştig. Şi cu asta, aş vrea să înlătur suspiciunile că legea aceasta dezavantajează statul român”, a declarat acesta.