Sari la conținut

RABLA pentru electrocasnice: sprijin pentru români, ajutor pentru mediu

Eco green house

În aceste zile facem ultimii pași către lansarea unui proiect care va fi cu siguranță binevenit pentru români: ”RABLA pentru electrocasnice” completează programele guvernamentale Rabla și Rabla Plus, prin care zeci de mii de mașini vechi și poluante au fost retrase de pe drumurile publice.

Obiectivul proiectului este înlocuirea echipamentelor uzate cu aparate mai performante energetic; pentru aceasta, vor fi alocate vouchere de reducere de până la 400 de lei pentru achiziția de mașini de spălat rufe, frigidere, combine sau lăzi frigorifice și aparate de aer condiționat.

Poate mai important ca sprijinul financiar acordat este însă scopul proiectului – CREȘTEREA CALITĂȚII MEDIULUI. Concret, multe dintre aparatele pe care le folosim acum consumă foarte multă energie și conțin substanțe care afectează stratul de ozon sau creează efect de seră – în ambele cazuri, acestea pot cauza efecte serioase pe termen lung.

E simplu, deci: cele peste 60.000 de echipamente care vor fi înlocuite cu unele ”prietenoase cu mediul” devin contribuția noastră la un viitor mai sănătos. Mai mult, aparatele vechi vor fi reciclate, iar materialele lor vor reintra în producție – un exercițiu pe care România nu îl face de mult timp, dar pe care e timpul să și-l însușească mai serios.

”RABLA pentru electrocasnice” se înscrie în linia politicii de mediu trasate în programul nostru de guvernare; cu toate astea, protecția mediului trebuie să-și găsească un loc stabil și pe agenda publică. Este, în final, o responsabilitate pe care trebuie să ne-o asumăm cu toții – grija pentru lumea pe care am primit-o, atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare.