28 septembrie: Investițiile străine, PIB-ul și deficitul României au crescut – Dosarul penal al premierului, clasat
Banca Națională a României a publicat astăzi raportul privind Investițiile străine directe în 2017, realizat în colaborare cu Institutul Național de Statistică. Datele arată că nivelul investițiilor străine directe a ajuns aproape de 4,8 miliarde de euro anul trecut, în creștere cu 6,19% față de cel înregistrat în 2016. Acestea s-au îndreptat majoritar către industria prelucrătoare (32%), construcții și tranzacții imobiliare (15,3%), comerț (13,8%) și intermedieri financiare și asigurări (12,4%), în București-Ilfov (60,3%), Centru (8,9%), regiunea Vest (8,5%), regiunea Sud-Muntenia (6,3%) și regiunea Nord-Vest (5,6%). În topul țărilor care investesc în România se află Olanda (25,9%), Germania (12,8%), Austria (12,6%), Italia (6,2%) și Franța (6,2%).
Ministerul Finanțelor Publice a prezentat astăzi situația execuției bugetului general consolidat pentru primele 8 luni. Cu bune și cu rele. Vestea bună este că, față de aceeași perioadă a anului trecut, PIB-ul României a crescut cu 86,3 miliarde de lei. Vestea mai puțin bună este că deficitul bugetar a crescut, la rândul lui, cu circa 8 miliarde de lei, ajungând în prezent la 1,54% din Produsul Intern Brut. ”În prezent, România înregistrează unele dintre cele mai înalte rate de creștere economică la nivel european. Cu toate acestea, se remarcă și adâncirea unor dezechilibre în planul sustenabilității macroeconomice.”, a declarat astăzi Klaus Iohannis.
România vrea să achiziționeze un sistem de rachete pentru protejarea coastei Mării Negre – „doar încă o măsură pentru crearea mijloacelor de descurajare”, a spus ministrul Apărării, Mihai Fifor. Procedura de licitație pentru achiziție urmează să fie lansată luni.
Dosarul penal al premierului Viorica Dăncilă a fost clasat de către DIICOT. Președintele PNL Ludovic Orban, cel care a depus plângerea penală pentru înaltă trădare, a declarat că acest lucru i se pare ”extrem de ciudat”, dat fiind că sesizarea lui a fost înaintată pe temeiuri solide, iar prin decizia de astăzi se afirmă că ”nici măcar nu există faptele, când faptele sunt evidente”. Mai mulți membri ai Partidului Social Democrat au reacționat, în urma deciziei, împotriva liderului PNL.
Numărul celor care boicotează Referendumul pentru familie este în creștere: mai mult de 900 de maghiari au semnat o petiție prin care îndeamnă populația la boicot, pentru că referendumul, se arată în petiție, „nu este altceva decât încercarea Bisericii Ortodoxe Române și a partidelor politice aflate la guvernare de a schimba direcția discuțiilor publice”.