Știri de weekend: OUG pentru Fondul Suveran de Investiții – Semnatarii scrisorii anti-Dragnea – Suntem codași la cunoștințe de limbi străine
Cu un Referendum care a monopolizat lacom agenda publică – nu doar în presă, ci și în predicile din biserică și în întâlnirile din Piața Victoriei – pare că România se află într-o încleștare strânsă. Cu puțin efort însă, vedem că există totuși și alte treburi care așteaptă.
Printre ele: Fondul Suveran de Investiții în plan economic și apropiata remaniere guvernamentală, din perspectivă politică. Iar Eurostat ne dă o veste nu foarte bună: suntem aproape codași la numărul adulților care cunosc o limbă străină. Ouch!
Ministerul Finanțelor Publice face pași noi către înființarea Fondului Suveran de Investiții, prin punerea în dezbatere publică a unei Ordonanțe de Urgență pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil unui asemenea fond, precum și pentru modificarea unor acte normative. Documentul care-și propune „susținerea dezvoltării economice prin investiții financiare în sectoare competitive, care antrenează un efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital și surse din piața financiară”, are susținerea ministerelor Economiei, Energiei, Transporturilor, Comunicațiilor, Turismului, Sănătății și Justiției.
Scrisoarea buclucașă care a ascuțit armele PSD împotriva liderului său intră din nou în atenția publicului, odată cu publicarea în presă a unei liste de membri ai partidului care ar fi semnat documentul-manifest al „puciștilor”. 28 la număr, printre ei aflându-se mulți care, la CEx-ul Partidului Social Democrat în care Liviu Dragnea a obținut din nou sprijinul colegilor săi, au votat ca acesta din urmă să-și păstreze poziția de lider al partidului. Cu privire la semnatarii scrisorii, Liviu Dragnea a declarat în această seară, într-o emisune TV, scurt: „Nu are nicio legătură această acțiune cu evaluarea (miniștrilor, n.r.)”
Cu 36% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25-64 de ani care cunosc o limbă străină, România este codașă în rândul statelor membre UE, spune un raport Eurostat pentru anul 2016. De fapt, aproape codașă: suntem urmați doar de Marea Britanie în acest top si suntem împreună mult sub media UE, de 65% din totalul adulților din Uniune cunoscători ai unei limbi străine. Vecinii noștri – de data aceasta în Nord – sunt Hungaria, cu 42% și Bulgaria, cu 50%.