Sari la conținut

2 octombrie: PSD și ALDE, dispută pe Legea offshore – Rovana Plumb, ministrul Educației – Programul ACCES 2018

Noi ce votăm? Deputații ALDE au părăsit astăzi dezbaterile din comisiile de specialitate pe tema legii offshore, fără să acorde niciun vot propunerilor de modificare. ”E straniu că niciun reprezentant al Guvernului nu are niciun punct de vedere”, a spus Varujan Vosganian. Deputații Opoziției au criticat de asemenea propunerile membrilor Partidului Social Democrat, care au adus noi amendamente legii offshore, ce modifică varianta adoptată de Senat săptămâna trecută; se măresc astfel taxele și impozitele pentru companii și se micșorează pragul deducerilor pentru investiții, de la 60% la 30%.

Președintele Klaus Iohannis a aprobat ministrul interimar al Educației Naționale. Rovana Plumb, care are în prezent și portofoliul Ministerului Fondurilor Europene, va fi în fruntea Educației până la alegerea noului ministru. Valentin Popa, fostul ministru al Educației, a demisionat săptămâna trecută din cauza unui articol al Ordonanței 9 contestat de UDMR, privitor la predarea limbii și literaturii române la clasele cu predare în limba maternă. ”Limba română și România nu sunt de negociat”, a declarat acesta.

Ministerul Culturii a lansat Programul ACCES 2018, prin care se vor acorda 150.000 de lei, în domeniile prioritare: cultura scrisă, artele vizuale și dialogul intercultural.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a trimis Curții Constituționale o sesizare privind existența unui posibil conflict între Înalta Curte de Casație și Justiție și Parlament, cu privire la formarea completelor de 5 judecători de la ÎCCJ.