Noua Lege a Pensiilor – așteptată 28 ani de pensionari
Adoptată deja de Guvern, noua lege a pensiilor va intra în curând în dezbatere în Parlament, iar după aprobare va fi aplicată în etape începând cu anul viitor.
De reținut este că punctul de pensie crește în fiecare an, până la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 și 1.875 de lei în 2021. Mai mult, prin noua formulă de calcul, în 2021-2022, cele mai multe pensii se vor dubla – cele mai mici vor fi chiar aproape de 3 ori mai mari decât în prezent.
Nicio pensie nu va scădea, a spus ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu la finalizarea ședinței de Guvern în care a fost adoptată legea pensiilor, care-și propune eliminarea inechităților din sistemul actual, pe care le resimt acum dureros pensionarii din România.
3 schimbări binevenite la Legea Pensiilor
- Asimilarea, la stagiul de cotizare, a perioadelor de studii (universitare, masterat, doctorat) și stagiu militar, precum și a celor în care s-a beneficiat de pensie de invaliditate, concediu medical sau de creștere a copilului și de șomaj indemnizat. Perioadele de deportare, prizonierat și detenție politică se iau, de asemenea, în calcul.
- Valorificarea, în cuantumul pensiei, a tuturor drepturilor salariale pentru care s-au plătit contribuțiile necesare: acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, sporuri, prime, premii, bonusuri etc.
- Posibilitatea, pentru pensionarii cu stagiu de cotizare sub 15 ani, de a opta pentru indemnizația socială minimă în cazul în care, după recalculare, pensia este mai mică decât valoarea celei dintâi.
Sunt bani pentru pensii?
În date și cifre: dacă în 2018 cheltuielile cu pensiile se ridică la aproximativ 7,4% din PIB-ul României, în 2022, anul în care legea va fi integral în vigoare, pragul se va ridica puțin peste un procent, la 8,75% din PIB-ul estimat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. De precizat, media europeană a cheltuielilor cu pensiile se ridică la 12,9%.
Categorii