Sari la conținut

16 octombrie: OUG pe legile Justiției, publicată în MO – Klaus Iohannis laudă economia României – Peste 1/3 dintre români sunt supuși riscului sărăciei și excluziunii sociale

A fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență care modifică legile Justiției, după ce cu doar o zi în urmă fusese adoptată de Guvern. Procurorul general Augustin Lazăr a declarat că documentul este susceptibil de neconstituționalitate și creează probleme funcționale pentru parchete.

Aflat în vizită de stat în Italia, președintele Klaus Iohannis a participat la o întâlnire cu reprezentanții Confederației patronatelor italiene, cărora le-a vorbit despre evoluția pozitivă a economiei României. ”România înregistrează, în prezent, o creștere economică estimată să atingă 4 sau chiar 5% în acest an, iar economia noastră oferă o serie de avantaje competitive și programe de sprijin, oportunități pe care vă îndemn să le fructificați, (…) să explorați avantajele competitive ale economiei României. Mă refer în special la sectoare precum cel energetic, al producției industriale sau IT&C, comerț și servicii (…).”

Potrivit unui studiu realizat pentru APAPR, Pilonul II de pensii avea, la finalul lunii septembrie 2018, 7,18 milioane de participanți și active nete de 9,99 miliarde euro, dintre care peste 90% sunt investite în economia românească. Potrivit estimarilor APAPR, peste 1,5 milioane de participanți au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul individual de Pilon II.

Peste o treime din populația României este supusă riscului la sărăcie și excluziune socială, se arată într-un raport Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene. România se află pe locul II în UE în rândul țărilor cu înalt grad de risc, alături de Bulgaria și Grecia.

Curtea Constituțională se va pronunța pe 24 octombrie cu privire la sesizările de neconstituționalitate privind Codul Penal și a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, trimise către CCR de Opoziție, ÎCCJ și Klaus Iohannis.