17 octombrie: BNR a modificat nivelul maxim al gradului de îndatorare – PSD și ALDE au stabilit forma finală a legii offshore – 29 milioane euro pentru proiecte IT
Consiliul de Administrație al BNR a modificat nivelul maxim al gradului de îndatorare, la 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele de achiziție a primei locuințe. Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN-urilor.
Forma finală a legii offshore a fost agreată astăzi în cadrul unei întâlniri a partidelor din coaliția de guvernare, aceasta urmând să intre săptămâna viitoare în dezbaterile din comisiile de specialitate. Dan Suciu (PSD) a declarat că „în esență nu a fost un subiect de fractură în coaliție, nici pe departe, am discutat fără patimă, pur tehnic, având un singur interes, ca România să câștige cât mai mult din această lege (…) 50% din producția de gaz de la Marea Neagră se tranzacționează pe bursa din România, investiția celor care operează se deduce maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar, forma pe care deja o cunoașteți și a rămas așa”.
Procurorul General Augustin Lazăr a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență ce reglementează cele trei legi ale Justiției modificate de coaliția PSD-ALDE. Aceasta a stârnit o adevărată furtună astăzi, nu doar pe plan intern, în Opoziție și mediul judiciar, ci și extern: Comisia Europeană a precizat că urmărește „cu preocupare cele mai recente evoluţii şi vom analiza îndeaproape modificările. După cum am spus deja de multe ori, existenţa unui sistem judiciar independent şi profesionist are o importanţă foarte mare”.
Începând cu luna decembrie a acestui an, IMM-urile și microîntreprinderile din sectorul ITC vor putea accesa fonduri de peste 29 de milioane de euro pentru proiecte în dezvoltare, cercetare și inovare, prin intermediul a două scheme de ajutor de stat.
Potrivit unui Eurobarometru publicat azi de Parlamentul European, doar 49% dintre români văd apartenența României la Uniunea Europeană ca un lucru bun. Cu toate acestea, 65% dintre cei intervievați ar vota pentru rămânerea în UE în cazul organizării unui Referendum pe această temă.