Sari la conținut

19 octombrie: Comisia de la Veneția, raport critic pe Legile Justiției și Codurile Penale – ALDE nu remaniază pe nimeni

”Reforma propusă a Codurilor Penale din România slăbește lupta împotriva corupției”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei de la Veneția, în care aceasta recomandă o reevaluare a propunerilor legislative printr-un proces de consultare care să aibă susținere în societatea românească. De asemenea, Comisia a adoptat astăzi (cu o serie de amendamente) opinia preliminară emisă în vara acestui an privind cele trei legi ale Justiției (pentru organizarea judiciară și a CSM, precum și statutul magistraților), întrucât acestea vor afecta ”eficiența, calitatea și independența” sistemului de justiție din România.

După publicarea punctului de vedere al Comisiei de la Veneția, Klaus Iohannis a cerut demisia ministrului Justiției Tudorel Toader, iar USR a anunțat depunerea unor proiecte legislative care să transpună recomandările Comisiei în Legile Justiției și în Codurile Penale. Președintele partidului PNL, Ludovic Orban, a avertizat la rândul său că, dacă actuala guvernare nu va ține cont de punctul de vedere al Comisiei, ”riscăm să punem adio Schengen, putem să spunem adio fondurilor europene”.

ALDE nu remaniază pe nimeni, a declarat astăzi președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu. ”Fiecare avem loc să facem mai bine şi mai mult, dar, pe ansamblu, activitatea lor, până în acest moment, a fost considerată, pe baza evaluărilor făcute, ca satisfăcătoare – adică nu calificativul satisfăcător într-o scară a calificativelor în care există foarte bine, bine şi satisfăcător, ci în contextul unei afirmaţii de tip generic.”

După publicarea unei opinii extrem de critice la propunerea Adinei Florea pentru postul de șef al DNA, Consiliul Superior al Magistraturii a admis astăzi candidatura sa pentru funcția de procuror în cadrul Secției de anchetare a infracțiunilor din justiție.