De ce e bine să crească salariul minim?
Planificată pentru anul 2019, creșterea salariului minim pe economie la data de 1 noiembrie – de la 1.900 lei cât este în prezent, la 2.080 lei, ajungând până la 2.350 lei pentru angajații cu studii superioare și pentru cei care au 15 ani vechime, a fost o surpriză: plăcută pentru cele 1,7 milioane de persoane cu salariu minim din România, mai puțin plăcută pentru actorii din mediul privat.
Măsura creșterii salariului minim era nu doar necesară, ci și benefică social și economic: o demonstrează Comisia Națională de Prognoză, cu date și cifre, arătând efectul stimulativ al acestei creșteri asupra economiei unei țări. Probabil că nu întâmplător, deci, majoritatea statelor UE au legiferat un prag minim de remunerare a muncii și l-au crescut, în marea lor parte, în 2017.
România, țară membră a Uniunii Europene de 11 ani dar printre fruntași la inegalitatea dintre cele mai mari și cele mai mici venituri și la rata de sărăcie a lucrătorilor, avea în mod real nevoie de această creștere. A fost făcută în ultimii 5 ani de 9 ori (cel mai accelerat ritm din UE), salariul minim fiind de peste 2,5 ori mai mare astăzi față de 2013.
Dincolo de cifrele de creștere și de datele care motivează necesitatea ei, poate cel mai important argument pentru mărirea salariului minim – în exact acest context economic și social al României – sunt efectele măsurilor luate anul trecut, care au dus în 2017 la creșterea nominală a salariului minim cu 52% și, în termeni reali, cu 50,4% – de departe cea mai mare înregistrată în Uniunea Europeană.
sursă: eurofound.europa.eu
Ca efect direct, în cel de-al doilea semestru al anului trecut, puterea de cumpărare a salariului minim din România se afla deasupra celei înregistrate de Cehia, Estonia, Croația, Lituania, Letonia sau Bulgaria, la 625,4 euro, potrivit unui raport Eurofound.
sursă: eurofound.europa.eu
Practic, un salariu minim nominal echivala cu o putere de cumpărare mai mult decât dublă.
Atunci, ca și acum. Puterea de cumpărare a 1,7 milioane de români va crește. Și asta înseamnă o viață puțin mai bună.