Sari la conținut

Știri de weekend: Veniturile bugetare au crescut cu 22 miliarde în primele 8 luni față de 2017 – Proiect de lege pentru acordarea de ajutor social familiilor monoparentale – Revocarea Procurorului General poate fi atacată

Vești bune la final de săptămână, pentru tinerii care fac parte din familii monoparentale și care ar putea primi ajutor social de la stat. Mai mult, sunt bani pentru pensii și salarii, ne asigură ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, potrivit căruia veniturile la bugetul de stat au crescut, în primele 8 luni din an, cu 22 de miliarde de lei față de anul 2017. În plan politic, o declarație interesantă vine de la fostul președinte CCR, care spune că există o cale de atac a solicitării de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că, în urma măsurilor luate de guvern, veniturile bugetare au crescut în primele 8 luni ale anului la 182,4 miliarde lei, cu 22 de miliarde de lei mai mult decât în aceeași perioadă din 2017. Acesta a mai adăugat că salariul minim va crește cel mai târziu de la 1 ianuarie, fiind posibil ca Hotărârea de Guvern să fie publicată săptămâna aceasta. De asemenea, datoria publică nu va depăși nivelul planificat, de 35% din PIB, în luna august indicatorul fiind 34,7% din PIB, sub nivelul din decembrie 2017 (35,1% din PIB).

Mai mulți deputați PSD și PMP au propus la Senat un proiect de lege care prevede acordarea de ajutor social pentru familiile monoparentale al căror venit lunar nu depășește 1,5 salarii minime brute pe economie. Aceste familii, potrivit proiectului, vor beneficia de indemnizații lunare de la 1 ianuarie 2019.

Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, solicitarea de revocare a Procurorului General Augustin Lazăr, înaintată săptămâna trecută președintelui Klaus Iohannis de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, poate fi atacată, ca act administrativ, la Curtea de Apel. ”Procurorul General poate să atace cererea Ministrului, nu trebuie să aștepte decretul președintelui, care și el poate fi atacat. Nu înțeleg de ce dna Kovesi nu a făcut și ea la fel atunci”, a declarat acesta pentru HotNews.