Sari la conținut

2018: cel mai bun an agricol al României

Agricultura a fost dintotdeauna unul dintre punctele forte ale economiei României, cu un număr de angajați în domeniu mult peste media țărilor din Europa Occidentală.

2018 este cel mai bun an din istorie pentru agricultura României, spun analiștii KeysFin., iar acest lucru se vede în creșterea producției. De exemplu, recolta de grâu depășește anul acesta 10 milioane de tone, fiind cu 200 de mii de tone mai mare decât anul trecut.

Rezultate bune se observă și în creșterea afacerilor din agricultură, care au ajuns la 8 miliarde de euro datorită producției de grâu și porumb. În acest sens, cele mai mari afaceri sunt în județele Timiș, Călărași, Constanța, Buzău și Satu Mare.

De ce 2018 are performanțe atât de mari în sectorul agricol?

Este simplu: datorită investițiilor majore în agricultură (folosirea unor semințe performante, eficientizarea și modernizarea lucrărilor, recoltarea mecanizată, monitorizarea culturilor prin satelit). În plus, numărul suprafețelor agricole cultivate a crescut, ca urmare a investițiilor străine.

Un rol poate mai important în performanțele ridicate din domeniul agricol îl are creșterea subvențiilor în agricultură (suma totală alocată pentru plata subvenției pe suprafață crescând cu 71 milioane de euro în 2018, față de 2017) și, mai ales, acordarea la timp a acestora – de un real ajutor pentru fermierii români. Mai mult, 2018 a fost un an în care agricultorii au primit un avans mai mare al subvențiilor, în urma intervenției ministrului Petre Daea la Comisia Europeană: 70% în loc de 50% pentru plăți directe și 85% în loc de 75% pentru anumite măsuri de dezvoltare rurală.

În 2018, România este cel mai mare producător de porumb de pe continent, cu o recoltă estimată între 14.5 și 15 milioane de tone. Comparați acum aceste cifre cu producția Franței (nr. 1 în UE), care va produce ”doar” 11,8 milioane de tone în acest an, conform estimării oferite de Asociația generală a producătorilor de porumb.