31 octombrie: Legea bullying-ului, adoptată de Camera Deputaților – Eugen Teodorovici, chemat în ședință de coaliție – Legea pentru combaterea spălării banilor, trimisă la CCR
În Camera Deputaților a fost adoptată astăzi legea anti-bullying, care interzice violența psihologică în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educării și formării profesionale. Unul dintre marile aspecte pozitive ale proiectului este introducerea, în cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic, de cursuri de informare privind violența psihologică. Proiectul de lege definește bullying-ul ca acțiunile fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice manifestate într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, constant și repetat și care implică un dezechilibru de putere.
Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat că va solicita ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, realizarea unei informări la zi privind execuția bugetară până la finalul lunii octombrie și proiectul bugetului de stat pentru anul 2019, în cadrul unei ședințe a coaliției de guvernare.
Partidele de Opoziție PNL și USR au sesizat legea privind prevenirea și combaterea spălării banilor la Curtea Constituțională, pentru aspecte de neconstituționalitate și încălcarea procedurii de votare în Parlament a legii, care a fost adoptată după reluarea votului la solicitarea deputaților PSD.
După multe scenarii care speculau o intenție a liderului PSD Liviu Dragnea de a se folosi de ea pentru face primii pași către îndepărtarea ministrului Justiției din Guvern, moțiunea simplă ”Un ministru de nota patru” a fost respinsă în Parlament cu 171 de voturi împotrivă și 99 pentru.
Continuă disputa publică între ministrul Justiției, Tudorel Toader, și procurorul general Augustin Lazăr, privind procedura de numire a acestuia din urmă în funcție la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Ministerul Justiției a publicat cronologia procesului de recrutare desfășurată în 2016, numind o serie de probleme din procedura de numire: lipsa, din dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr, a proiectului privind exercitarea atribuțiilor, precum și a calificativului obținut la ultima evaluare a activității profesionale. „S-au atașat doar un curriculum vitae și o scrisoare de intenție”, se arată în comunicatul de presă emis de minister. Aici se reamintește de Ordonanța de clasare a unui dosar din 2013 al președintelui Klaus Iohannis, soluționat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, instituție în cadrul căreia Augustin Lazăr îndeplinea în acea perioadă funcția de Procuror General. Ordonanța de clasare, devenită ulterior unul dintre cele 20 de argumente pentru declanșarea procedurii de revocare a procurorului general din funcție, a fost găsită, potrivit ministerului Justiției, în dosarul de numire a lui Augustin Lazăr, care se află la Ministerul Justiției.
Categorii