Sari la conținut

Klaus Iohannis a promulgat legea offshore

La finalul unor luni de negocieri și dezbateri intense privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi proiectul de lege adoptat pe 24 octombrie de Camera Deputaților.

Potrivit noii legi, se va aplica nivelul de redevență, cotele procentuale de redevență petrolieră, pragurile de producție brută aferente acestor cote și regimul fiscal specific aplicabil activităților de exploatare și explorare în baza acordurilor deja existente la data intrării în vigoare a acesteia. În schimb, sistemul de impozitare a veniturilor suplimentare se schimbă: acesta ține cont de prețul de referință stabilit de ANRM pentru calculul redevențelor, procentele de calcul fiind stabilite progresiv și ajustate anual de la 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum. Din acest impozit suplimentar se va putea scădea până la 30% din valoarea sa totală – pragul-limită al deducerii investițiilor în segmentul upstream.

Sumele datorate ca impozit asupra veniturilor suplimentare se vor colecta într-un cont special pentru finanţarea înfiinţării şi extinderii reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemul naţional de transport de gaze naturale, precum şi alte investiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului, urmând ca sumele să fie repartizate tot prin HG.

Legea prevede și ca minimum 50% din producția de gaze să fie tranzacționată pe piața din România.