Sari la conținut

Știri de weekend: Despre demisia lui Victor Negrescu – Firea declară că Dragnea vrea să desființeze Primăria București – Klaus Iohannis a ”certat” România la Paris

Timpul pare să treacă tot mai repede și tot mai puțin în favoarea partidului de guvernare, care se confruntă cu decizia de a demisiona a ministrului responsabil de pregătirea preluării, de către România, a președinției Consiliului UE, ca și cu lupte interne de partid, purtate din ce în ce mai fără mănuși.

Victor Negrescu, ministrul pentru Afaceri Europene, a demisionat vineri din funcție, urmând ca o parte dintre atribuțiile acestuia să fie preluate de un alt membru al Guvernului. Deputatul USR Cristian Ghinea a declarat că plecarea celui care se ocupa de pregătirea preluării președinției Consiliuli UE, cu doar 2 luni înainte ca acest lucru să se întâmple, face ca ”rețeta dezastrului” să fie acum completă. Victor Negrescu, ”unul dintre puținii actuali miniștri chiar pregătit pentru funcția sa” în opinia lui Victor Ponta, a declarat ulterior că acest proces de pregătire este în grafic. Dan Barna, președintele USR, a taxat dur decizia fostului ministru, afirmând că acesta își abandonează țara pentru a nu fi tras la răspundere pentru eșecul mandatului României la conducerea Consiliului UE.

Gabriela Firea a declarat, într-o emisiune TV, că Liviu Dragnea vrea să desființeze Primăria Municipiului București. Potrivit acesteia, președintele social democrat a anunțat într-o ședință cu o parte dintre primarii de sectoare că urmează să fie pregătită o Ordonanță de Urgență prin care cele șase sectoare vor devini orașe, unități administrativ-teritoriale. Codrin Ștefănescu contrazice primarul Capitalei, spunând că ”nu există o astfel de idee” în interiorul partidului, catalogând declarațiile primarului ca fiind aberații.

Alături de cei mai mari lideri ai lumii la sărbătoarea zilei Armistițiului la 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, președintele Klaus Iohannis a declarat că evoluția României în ultimul secol este ca o pendulare ”între ceva ars și o prăjitură foarte bună” – făcând referire la faptul că România nu se dezvoltă în ritmul în care ar putea să o facă. ”Avem tineri valoroşi şi aici şi dumneavoastră sunteţi dovada vie”, a adăugat acesta, ”dar voi nu v-aţi întoarce şi atunci rolul politicienilor ar fi să analizeze de ce este aşa şi ce cadru trebuie creat”.