Sari la conținut

15 noiembrie: Economiștii, surprinși de creșterea PIB-ului României – Guvernul a aprobat proiectul de OUG pentru fonduri suverane – PSD Spania cere demisia Gabrielei Firea

Economiștii par să nu-și revină după publicarea, de către Institutul Național de Statistică, a datelor privind evoluția economiei românești în cel de-al treilea trimestru din 2018. Reamintim că România a înregistrat cea mai mare creștere a Produsului Intern Brut din Uniunea Europeană în T3 față de trimestrul precedent al anului, de 1,9%. Dat fiind că această creștere (în total 4,2% în primele 9 luni din an față de aceeași perioadă a anului trecut) nu se explică prin exporturi, raportează ZF, aceasta se datorează, cel mai probabil, economiei locale (investiții, agricultură, servicii).

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de Ordonanță de Urgență ce reglementează cadrul general de înființare a fondurilor suverane de dezvoltare și investiții. Prin activitatea Fondului vor fi susținute finanțări ale întreprinderilor în diverse etape ale dezvoltării dacă sunt relevante pentru un anumit sector economic/industrial; finanțări ale companiilor românești de importanță strategică; investiții în industrie și în proiecte de infrastructură; finanțări ale start-up-urilor și ale întreprinderilor într-un stadiu incipient de dezvoltare; creări de locuri de muncă în mod durabil, prioritar în zonele cu dezvoltare mai puțin avansată și în sectoarele cu potențial ridicat de creștere economică; stimulări ale inovației și a noilor tehnologii; dezvoltarea capitalului uman și social pe termen lung; creșterea competitivității economiei românești; urmărirea strategiei energetice; piețele de capital.

PSD Spania este dezamăgit de Gabriela Firea. Organizația a depus astăzi un memoriu în care solicită demisia sa din structurile de conducere ale PSD, pentru „turismul instituțional pe model prezidențial” practicat de primarul Capitalei.