Sari la conținut

19 noiembrie: Post-CExN al Partidului Social Democrat – CSM, aviz negativ cererii de revocare a Procurorului General – Legea Pensiilor nu a putut fi votată

Fără îndoială scena politică românească a fost astăzi dominată de ședința Partidului Social Democrat. Înainte de ea, Gabriela Firea a renunțat la funcția de vicepreședinte PSD în semn de protest asupra modului de conducere al liderului partidului, Liviu Dragnea și a pierdut și funcțiile din PSD București și PSD Ilfov. Mihai Fifor a renunțat și el la portofoliul ministerului Apărării, primind, în schimb, funcția de președinte interimar al Consiliului Național al PSD.

În cadrul ședinței CExN s-a decis înlocuirea mai multor miniștri din Guvernul Dăncilă. Propunerile sunt: Lia Olguța Vasilescu – Ministerul Transporturilor, Marius Budăi – Ministerul Muncii, Niculae Bădălău – Ministerul Economiei, Alexandru Petrescu – Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Daniel Breaz – Ministerul Culturii, Bogdan Matei – Ministerul Tineretului și Sportului, Ilan Laufer – Ministerul Dezvoltării, Gabriel Leș – Ministerul Apărării.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat azi aviz negativ solicitării, depuse de ministrul Justiției, de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr. Singurul vot pozitiv dintre cele 6 primite a aparținut ministrului Tudorel Toader. Avizul CSM este consultativ.

Legea Pensiilor nu a putut fi dezbătută și votată astăzi în Senat din cauza lipsei de cvorum. În plen au fost prezenți doar 27 de senatori.

Comisia Europeană nu este îngrijorată cu privire la nivelul de pregătire a României pentru mandatul președinției Consiliului Uniunii Europene. Declarația aparține șefului purtătorilor de cuvânt ai Comisiei Europene, Schinas Margaritis. „Avem încredere în profesionalismul viitoarei președinții române și în nivelul satisfăcător al aranjamentelor administrative care urmează” a declarat acesta, potrivit Mediafax.