Sari la conținut

20 noiembrie: Vera Jourova: „Mă aștept ca România să urmeze recomandările MCV” – Klaus Iohannis: numiri și refuzări de miniștri – ÎCCJ a atacat la CCR legea privind desecretizarea protocoalelor

Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a declarat marți, înainte de întâlnirea cu Ministrul Justiției – Tudorel Toader – că se așteaptă ca România să urmeze recomandările MCV, inclusiv cele care se referă la procedurile de numire și revocare a procurorilor șefi. Comisarul și-a manifestat dorința ca România să fie reprezentată în Parchetul European, care va funcționa din 2020.

Președintele Klaus Iohannis a acceptat 6 dintre miniștrii propuși de Guvernul Dăncilă, refuzând alte două propuneri. Astfel, au fost numiți Niculae Bădălău (Ministerul Economiei), Marius Budăi (Ministerul Muncii), Constantin Bogdan Matei (Ministerul Tineretului și Sportului), Daniel Breaz (Ministerul Culturii), Alexandru Petrescu (Ministerul Comunicațiilor) și Gabriel Leş (Ministerul Apărării). În schimb, au fost refuzați Olguța Vasilescu – care fusese propusă pentru Ministerul Transporturilor în locul lui Lucian Șova și Ilan Laufer – care trebuia să fie Ministrul Dezvoltării, în locul lui Paul Stănescu, motivând că cele două propuneri sunt nepotrivite.

Înalta Curte de Casație și Justiție a atacat astăzi la Curtea Constituțională legea privind declasificarea protocoalelor încheiate între serviciile de informații și instituțiile judiciare. Aceasta a fost adoptată săptămâna trecută de Parlament la inițiativa liderilor PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Inițiativa ÎCCJ atrage atenția asupra faptului că legea desecretizării protocoalelor va permite infractorilor condamnați definitiv (indiferent că e vorba de dosare de omor, violență, crimă organizată sau corupție) să ceară revizuirea sentințelor.