Sari la conținut

Știri de weekend: Fitch Ratings își menține calificativul BBB- Gabriela Firea cere soluții urgente pentru a opri greva de la metrou – Start-up Nation ar putea începe la 1 decembrie

Un weekend destul de puțin generos în noutăți, mai ales pe plan politic. Dar ne-am obișnuit: e liniștea dinaintea furtunii. Pentru că mâine are loc ședința PSD în care se va hotărî soarta mai multor miniștri din Guvernul Dăncilă, ca și situația, deloc ușoară, a „disidentei” Gabrielei Firea.

Cu toate acestea, primim două vești bune: Economic, România pare să fi găsit un echilibru – aspect confirmat de noul calificativ al agenției Fitch Ratings. Tot în plan economic, antreprenorii să fie gata: Start-up Nation este aproape, ne spune ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Fitch Ratings își menține calificativul BBB- cu perspectivă stabilă pentru România, rating acordat pentru datoriile pe termen lung în valută datorită nivelului moderat al datoriei publice, PIB-ului pe cap de locuitor şi evoluției pozitive a indicatorilor dezvoltării umane. Pentru anul 2018, agenția estimează încadrarea deficitului bugetar în ţinta de 2,96% și o creștere a PIB-ului real de 3,5%. „Anunţul Fitch Ratings reprezintă o nouă recunoaştere a faptului că România se bucură de o creştere economică sustenabilă”, a declarat ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici. „Rating-ul agenției Fitch confirmă dezastrul bugetar și prăbușirea economiei!”, îl contrazice Florin Cîți, senator PNL.

În perspectiva apropiatei greve a angajaților Metrorex din 21 noiembrie, Gabriela Firea solicită Ministerului Transporturilor găsirea de urgență a unor soluții de oprire a grevei înainte ca aceasta să blocheze Capitala și își reînnoiește apelul de a transfera metroul de sub tutela Ministerului Transporturilor sub cea a Primăriei Generale.

Programul Start-Up Nation 2018 ar putea începe la 1 decembrie, a anunțat Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, pentru a marca astfel 100 de ani de antreprenoriat. Potrivit declarațiilor premierului Viorica Dăncilă, 2 miliarde de lei vor fi acordate pentru programul Start-up Nation, ce va finanța anul acesta 10.000 de firme.