În România e mai ușor pentru firme să-și plătească datoriile către stat decât în alte state din Europa Centrală și de Est
Deși suntem înaintea Poloniei, Ungariei sau Bulgariei, mai avem de lucrat însă până vom ajunge la nivelul statelor performante din regiune, în special din Țările Baltice, potrivit raportului PwC Paying Taxes 2019, ce analizează sisteme de impozitare și evaluează cât de ușor o companie medie își poate plăti taxele și impozitele.
Concluziile raportului sunt fundamentate pe o serie indicatori fiscali ai anului 2017, analizând numărul total de plăți realizate de o firmă medie pentru a-și achita datoriile la stat, orele necesare pentru conformarea cu legislația fiscală și rata totală de impozitare din profituri.
România ocupă în prezent locul 49 din totalul de 190 din topul PwC, cu 14 plăți de impozite și taxe, 163 de ore pe an necesare conformării fiscale (printre cele mai puține în Europa Centrală și de Est) și un nivel de taxare de 40%, printre cele mai mici din regiune (puțin sub media globală de 40,4%).
„Poziționarea României în prima treime a clasamentului global este un rezultat pozitiv, dacă o privim individual. Dacă analizăm în totalitate climatul economic în care România evoluează, devine foarte clar că este nevoie ca autoritățile fiscale să continue investițiile în infrastructura fiscală și în tehnologie. Cu cât gradul de informatizare și tehnologizare al autorității fiscale este mai ridicat, cu atât poziția în clasament va fi mai bună”, spune Daniel Anghel, lider al Departamentului de consultanță fiscală și juridică PwC România.