Sari la conținut

21 noiembrie: Klaus Iohannis a respins propunerile lui Tudorel Toader pentru DNA, Parchet și DIICOT – Lucian Șova și Paul Stănescu trebuie să demisioneze – Klaus Iohannis condamnă acuzațiile de antisemitism ale lui Ilan Laufer

Președintele Klaus Iohannis a respins propunerile făcute în luna octombrie de Ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru câteva funcții importante de conducere:

  • procuror-șef la DNA (Adina Florea)
  • procuror-șef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Florena-Esther Sterschi)
  • procuror-șef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Iuliana Nedelcu)
  • procuror-șef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Antonia-Eleonora Constantin)
  • procuror-șef la DIICOT (Elena Giorgiana Hosu).

Administrația prezidențială a justificat respingerile afirmând că ”nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004.”

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat că nu vrea să demisioneze până nu i se cere acest lucru în mod oficial de către partid, considerând că și-a îndeplinit atribuțiile. În ședința CEx-ului Partidului Social Democrat de astăzi s-a decis, însă: atât ministrul Transporturilor, cât și cel al Dezvoltării, trebuie să demisioneze. PSD merge în continuare cu propunerea Liei Olguța Vasilescu pentru ministerul Dezvoltării și cu Mircea Drăghici pentru ministerul Transporturilor.

Klaus Iohannis consideră acuzațiile lui Ilan Laufer ”iresponsabile”. Marți seara, fostul ministru l-a acuzat pe șeful statului de antisemitism, în urma refuzului președintelui de a-i acorda acestuia portofoliul ministerului Dezvoltării. Ilan Laufer susține, de asemenea, că va depune o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Atât premierul Viorica Dăncilă, cât și liderul social democrat Liviu Dragnea s-au delimitat astăzi de toate aceste afirmații, după reacții foarte puternice atât din partea Opoziției și a presei, cât și din mediul academic.