Sari la conținut

22 noiembrie: Iohannis refuză schimbarea de miniștri până după 1.12 – Guy Verhofstadt susține implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția – Procurorii respinşi de Iohannis nu au colaborat cu Securitatea

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va numi miniștri propuși la Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transporturilor până după 1 decembrie. Acesta consideră că „sărbătorile de Centenar” nu ar trebui să fie umbrite de evenimente politice fără un fundament real. De partea cealaltă, Viorica Dăncilă a afirmat că dacă președintele nu va numi propunerile sale de miniștri, va acționa constituțional împotriva acestuia.

Liderul ALDE la nivel european, Guy Verhofstadt, a declarat după întâlnirea la București cu Călin Popescu Tăriceanu că a stabilit împreună cu acesta faptul că ”singurul mod de a garanta statul de drept din România este implementarea totală și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția.” Prin urmare, ”reforma justiției, a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală – trebuie să fie aliniate cu recomandările Comisiei”, care le va evalua după ce vor fi adaptate și aprobate de Guvern și Parlament.

Parchetul General a precizat într-un comunicat de presă că procurorii propuși în octombrie de ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru funcții de conducere la DNA, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și DIICOT și respinşi de Klaus Iohannis nu au fost colaboratori sau agenţi ai Securităţii. Pentru aceasta, instituția a anexat adresele de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).